Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ: ΑΘΛΟΣ 2ος - Η σύλληψη του Ταύρου της Κρήτης

ΑΘΛΟΣ 2ος
« Η σύλληψη του Ταύρου της Κρήτης»
αντιστοιχία με τον Ταύρο [21 Απριλίου-20 Μαίου]

Ο ΜΥΘΟΣ
Η δεύτερη Πύλη ήταν ορθάνοιχτη και από το φως  που έπεφτε στη μακρινή σκηνή , ακούστηκε μια φωνή : «πέρασε μέσα από την Πύλη , προχώρησε στο δρόμο σου, εκτέλεσε τον άθλο σου και γύρισε να μου αναφέρεις τι έκανες ».

Μόνος και περίλυπος, βυθισμένος σε βαθειά στεναχώρια, ο Ηρακλής πέρασε αργά από τις στήλες της Πύλης προς το φώς που λάμπει εκεί που μένει ο Ιερός Ταύρος. Στον ορίζοντα πρόβαλλε το ωραίο νησί που έμενε ο Ταύρος, εκεί που μόνο τολμηροί άνδρες μπορούσαν να μπουν, στο μεγάλο αυτό λαβύρινθο, που σε σαστίζει και σε φέρνει σε αμηχανία – τον λαβύρινθο του Μίνωα, του βασιλιά της Κρήτης- του φύλακα του Ταύρου.
Διασχίζοντας τον ωκεανό προς το ηλιόλουστο νησί , ο Ηρακλής άρχισε το έργο του, να ψάξει να βρει  τον Ταύρο και να τον οδηγήσει στον Ιερό Τόπο όπου κατοικούν οι μονόφθαλμοι άνθρωποι. Από τόπο σε τόπο κυνηγούσε τον Ταύρο, οδηγούμενος από το λαμπερό άστρο που φεγγοβολούσε πάνω στο μέτωπο – του Ταύρου-, ένα λαμπερό φώς μέσα σ’ένα σκοτεινό τόπο.  Το φώς αυτό αλλάζοντας θέση με τις κινήσεις του Ταύρου, τον οδηγούσε από το ένα σημείο σε άλλο.  Μόνος αναζητούσε τον Ταύρο, μόνος του τον κυνήγησε, μόνος του τον έπιασε και ανέβηκε στη ράχη του.

Γύρω του στέκονταν οι Επτά Αδελφές, παροτρύνοντάς τον στον Δρόμο του και μέσα από το φώς που έλαμπε , ο Ηρακλής διασχίζοντας τα κύματα τον οδήγησε προς τη χώρα που κατοικούσαν οι τρεις Κύκλωπες.

 Ύστερα ξάπλωσε πάνω στο χωράφι και αναπαύτηκε από το μόχθο του.

Αργότερα ο Δάσκαλος είπε « Ο δεύτερος άθλος εκτελέστηκε και το έργο ήταν εύκολο. Από το έργο αυτό πάρε  το μάθημα της αναλογίας. Χρειάζεται δύναμη για να εκτελέσεις τολμηρό έργο. Η προθυμία για να κάνεις το καθήκον σου δεν επιβαρύνει τις δυνάμεις σου. Έτσι έχεις πάρει δυο μαθήματα. Σήκω αμέσως και αναζήτησε τη Χώρα  που φυλάσσεται  από την Τρίτη Πύλη και βρες τα χρυσά μήλα . Φέρε τα εδώ. »

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΟΥ :Ο Μίνωας βασιλιάς της Κρήτης κατείχε τον Ιερό Ταύρο και τον φύλαγε στο νησί της Κρήτης. Ο Ευρυσθέας έστειλε μήνυμα στον Ηρακλή ότι πρέπει να τον συλλάβει και να τον φέρει από το νησί στην ηπειρωτική χώρα. .

Καμμία  οδηγία δεν του δόθηκε ως προς το –πως έπρεπε να γίνει αυτό- και το μόνο που  γνώριζε πως ο Ταύρος ήταν Ιερός , ότι γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας, εκεί όπου γεννήθηκε και η θεά Αφροδίτη, κυβερνήτης του ζωδίου του Ταύρου  και το πεπρωμένο του ήταν να προσφερθεί θυσία στον Μίνωα. Γι’αυτό ταξίδεψε στην Κρήτη , έψαξε, καταδίωξε και έπιασε τον Ταύρο. Έπειτα τον καβαλίκεψε σαν άλογο, διέσχισε το νησί και μέσα από τα νερά που χώριζαν την Κρήτη από τη στεριά τον έφερε στην πύλη των Κυκλώπων. Οι Κύκλωπες ήταν παράξενα όντα- είχαν μόνο ένα μάτι στη μέση του μετώπου.  Τους κυβερνούσαν τρείς εξέχουσες μορφές, ο Βρόντος που σημαίνει βροντή, ο Στερώπης που σημαίνει αστραπή και ο Άργος που σημαίνει στροβιλιζόμενη ενέργεια. Όταν ο Ηρακλής έφτασε με τον Ταύρο μπροστά στις πύλες της πόλεως συναντήθηκε με τους τρείς Κύκλωπες οι οποίοι παρέλαβαν τον Ιερό Ταύρο και ανέλαβαν τη φροντίδα του. Έτσι τελείωσε ο δεύτερος άθλος.
Παρά την αρχική μερική αποτυχία ο Ηρακλής πραγματοποίησε το ξεκίνημα του. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο νόμο, άρχισε το έργο του στο νοητικό πεδίο.  Στην πραγματοποίηση του δημιουργικού σχεδίου  η σκέψη –παρόρμηση ακολουθείται από την επιθυμία. Την κατάσταση αυτή της συνείδησης , που αποκαλούμε νοητική διαδέχεται η ευαισθησία και ο δεύτερος αυτός άθλος πραγματεύεται για την κοσμική επιθυμία και την δύναμη της επιθυμίας.

 Ο βασικός τόνος στο άθλο του Ταύρου έγκειται στην ορθή κατανόηση του Νόμου της Έλξεως και της ορθής χρήσεως και ελέγχου της ύλης.

Καλείται το « ζώδιο του μεγαλύτερου κίνητρου της ζωής » επειδή είναι το σύμβολο της επιθυμίας σε όλες τις φάσεις. Η μεγάλη τριπλότητα της επιθυμίας , της έφεσης και της κατεύθυνσης –θέληση είναι μόνο τρείς λέξεις που επιχειρούν να περιγράψουν τη ροπή του ανθρώπου που είναι προσωπικότητα, του ανθρώπου που είναι ψυχή, και του ανθρώπου που είναι αγωγός για το πνεύμα ή τη ζωή. 

Ο Βούδδας ήταν αυτός που ξεκαθάρισε για τον άνθρωπο τη φύση και τα αποτελέσματα της με τις δυσάρεστες επιδράσεις που προκαλεί όταν είναι επίμονη και αφώτιστη. Ο Χριστός ήταν αυτός που δίδαξε τη μετουσίωση της επιθυμίας σε έφεση δηλ την προσπάθεια της ανθρώπινης θέλησης να συμμορφωθεί με τη θέληση του Θεού , με πλήρη εμπιστοσύνη και με την εσωτερική  βεβαιότητα ότι η θέληση του Θεού πρέπει να είναι όλα όσα είναι καλό, τόσο για το άτομο, όσο και για το όλο.

Οι επιρροές του Ταύρου πρέπει να θεωρηθούν  ότι έχουν εξαιρετική δυναμικότητα σήμερα ,ιδιαίτερα από τη σκοπιά των υποκειμενικών πνευματικών αξιών Ο Ταύρος είναι ο κυβερνήτης και η επιρροή του καθοδηγεί εκείνο που συμβαίνει παντού. Είναι ένα συνθετικό ζώδιο με την έννοια ότι φέρνει σε έκφραση πάνω στο φυσικό πεδίο μια εσωτερική παρόρμηση συγκεκριμένης φύσης. Δηλαδή η βασική του ιδιότητα εκφράζεται σαν επιθυμία στη μάζα των ανθρώπων και σαν θέληση στο μαθητή ή τον μυημένο.
Εκδηλώνεται σαν ισχυρογνωμοσύνη στο μέσο άνθρωπο –πεισματική προσκόλληση στους σκοπούς της προσωπικότητας ή σαν θέληση που εκφράζεται με νοημοσύνη – που κινητοποιείται από την ώθηση της αγάπης – στον ανεπτυγμένο άνθρωπο. Αυτό υπονοεί προσκόλληση στο σκοπό της ψυχής.

 Οι άνθρωποι που είναι από τη φύση τους Ταύροι και με τάση από τη γέννησή τους, να εξετάσουν την τωρινή τους στάση – αν η εργασία ή η πρόθεσή τους κινητοποιείται από την επιθυμία της προσωπικότητας ή εργάζονται και σχεδιάζουν από την ώθηση και το κίνητρο της ψυχής Αυτό θα δώσει το βασικό τόνο όλων των Ταυρικών προβλημάτων.
Επομένως ο Ταύρος είναι διπλός στην έκφραση. Σήμερα βλέπουμε από τη μια πλευρά τη δύναμη της κατώτερης φύσης της ανθρωπότητας ενσωματωμένη στις δυνάμεις της επιθετικότητας και στη σκόπιμη πρόοδό τους και από την άλλη  ανθρώπους που ζητούν να εκτελέσουν τα σχέδια του Θεού , να προχωρούν αντίθετα οι μεν από τους δε. Αυτό οφείλεται στο μέτρο των εξελικτικών διαδικασιών που έφτασε μέχρι τώρα η ανθρωπότητα , συνεπώς και η κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται τώρα .

 Το ερώτημα είναι: Θα κυριαρχήσει  ο Ταύρος της επιθυμίας ή ο Ταύρος της θείας φωτισμένης έκφρασης; Αυτό είναι ένα ζώδιο της γης , συνεπώς και η εκτέλεση του Σχεδίου ή  η εκπλήρωση της επιθυμίας πρέπει να προωθηθεί πάνω στο εξωτερικό πεδίο διαβίωσης  και μέσα στο περιβάλλον ενός ατόμου, ενός έθνους ή μιας ομάδας εθνών.

Ο χρυσός  σχετίζεται με αυτό το ζώδιο και είναι το σύμβολο που κυβερνά σήμερα τις επιθυμίες του ανθρώπου – εθνικές, οικονομικές ή θρησκευτικές. Συνεπώς η σημερινή διαμάχη βασίζεται στη διέγερση της επιθυμίας. Η αναζήτηση για χρυσό, και η αναζήτηση για χρυσό θείο φώς κατευθύνει τον Ταύρο της μορφής και τον Ταύρο της Ζωής . Αυτοί οι δύο πρέπει να συναντηθούν. Και καθώς συναντιούνται συγκρούονται. ΄Ετσι εξαφανίζεται ο χρυσός…

Για τον συνηθισμένο άνθρωπο , δείχνει την επιθυμία που τον ωθεί σε ενσάρκωση  και χρειάζεται τη δύναμη από τον Ταύρο για να το κάνει αυτό. Όμως  προετοιμάζει τον μαθητή για τη συνειδητή αναγνώριση των ορθών σχέσεων των δυαδικοτήτων στους Διδύμους.
Κάτω από την κρούση της ενέργειάς του ,συμβαίνουν έντονες αναστατώσεις και μεταβολές στο χαρακτήρα, στην ποιότητα και την κατεύθυνση. Είναι ένα επικίνδυνο ζώδιο γιατί μπορεί να είναι τόσο καταστροφικό μέσα στο πεδίο επαφών του και την ίδια στιγμή να αυτό-καταστρέφεται μέχρι που η εγωιστική θέληση απαλύνεται από την έφεση.  Η τόσο χαρακτηριστική σκληρότητα για τα ενδιαφέροντα της προσωπικότητας στο άτομο Ταύρος, πρέπει να δώσει τη θέση της σε κατευθυνόμενη πνευματική ενέργεια. γιατί η σκληρότητα δεν είναι παρά ενέργεια που κυλά βίαια για τα ενδιαφέροντα της προσωπικότητας.   Η τυφλότητα – ο Ταύρος είναι τυφλός στο μεγαλύτερο τμήμα της καριέρας του- πρέπει να δώσει τη θέση της στο όραμα και την ορθή εστίαση της όρασης ώστε να διασκορπίσει τις φαντασιώσεις και τις πλάνες του ζηλωτή.

Το έργο του Ταύρου είναι δύσκολο γιατί ενσωματώνει περιορισμούς σχετικά με τις διαδικασίες της πνευματικής εξέλιξης, όμως ο απελευθερωμένος Ταύρος είναι πάντοτε μια εποικοδομητική , οργανωμένη, δημιουργική προωθητική δύναμη.
Όπως  γνωρίζετε, ο Ταύρος κυβερνά τον τράχηλο και τον θυρεοειδή αδένα και ουσιαστικά είναι η περιοχή από όπου εκπορεύεται η δημιουργική δραστηριότητα του ανθρώπου που βρίσκεται πάνω στη Ατραπό.

Ο λαιμός είναι το σημείο όπου πρέπει να ανυψωθεί η ενέργεια  του ιερού κέντρου, ώστε η δημιουργία μέσα από την αγάπη και τη θέληση να αποδείξει τελικά το εξευγενιστικό αποτέλεσμα της μεταφοράς της σεξουαλικής ενέργειας σε ανώτερη χρήση. Τότε το σεξ φαίνεται να είναι πραγματικά μόνο η σχέση της κατώτερης φύσης με τον ανώτερο Εαυτό.  Τότε ο άνθρωπος ανακαλύπτει ότι το σεξ –που μέχρι τώρα ήταν μια καθαρά φυσική πράξη που εκτελείτο μερικές φορές κάτω από την ώθηση της αγάπης- ανυψώνεται στη σωστή του θέση σαν θείος γάμος, που εκτελείται και αποκορυφώνεται πάνω στα επίπεδα της ψυχικής επίγνωσης. 

Η ανθρωπότητα έχει υποβιβάσει και εξευτελίσει το σεξ μέσα στις σκέψεις της σε μια ζωώδη λειτουργία και απέτυχε να το ανυψώσει πάνω στο χώρο του συμβολικού μυστηρίου. Οι άνθρωποι αναζήτησαν μέσα από τη φυσική έκφραση να προκαλέσουν μια εσωτερική συγχώνευση και αρμονία που λαχταρούν, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το σεξ δεν είναι παρά το σύμβολο μιας εσωτερικής δυαδικότητας που πρέπει από μόνη της να ξεπεραστεί και να φτάσει σε μια ενότητα. Δεν ξεπερνιέται με φυσικά μέσα ή τεχνικές. Είναι μια υπέρβαση μέσα στη συνείδηση.

 Ο λαιμός είναι το κέντρο της ομιλίας, συνεπώς η ορθή χρήση των οργάνων της δίνει το κλειδί για τις διαδικασίες με τις οποίες ο μαθητής πρέπει να επιφέρει ορισμένες βασικές αλλαγές.  Ο μαθητής Ταύρος καλά θα κάνει να χρησιμοποιεί  σωστά το λόγο - καθώς ο άνθρωπος μεταφράζει τα ιδεώδη του σε λέξεις και πράξεις επιφέρει μεταμόρφωση, μετουσίωση, και τελικά μετατόπιση πάνω στην κορυφή του όρους της Μύησης.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ: Ταύρος

Παραδοσιακός Κυβερνήτης - Αφροδίτη (5η Ακτίνα)
Εσωτερικός Κυβερνήτης - Ήφαιστος (1η Ακτίνα)
Ιεραρχικός Κυβερνήτης - Ήφαιστος (1η Ακτίνα)

Ερχόμαστε τώρα να μελετήσουμε τους κυβερνήτες αυτού του ζωδίου. 
Καθώς ο Ταύρος είναι τόσο κοντά μιλώντας εσωτερικά , με το ζώδιο του Κριού  που –σ’υτόν τον παγκόσμιο κύκλο- είναι το ζώδιο της έναρξης, αποτελεί, μιλώντας σχετικά ,ένα υπερβολικά πολύπλοκο άθροισμα δυνάμεων , που σχετίζονται όχι μόνο με τον Κριό και τις κοσμικές του επαφές, αλλά και με τις Πλειάδες- Επτά Αδελφές και την Μεγάλη Άρκτο. Όμως ταυτόχρονα είναι τόσο απλός στην έκφρασή του γιατί κυβερνάται μόνο από δύο πλανήτες. Η Αφροδίτη –εξωτερικός  και ο Ήφαιστος –εσωτερικός, ιεραρχικός.

Προσεγγίζουμε ένα από τα μυστήρια της Προαιώνιας Σοφίας.

Η Αφροδίτη έχει μια μοναδική σχέση με τη Γη, διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο πλανήτη και συνεπώς αυτό επιφέρει μια πιο στενή σχέση ανάμεσα στον Ταύρο και στη Γη από οποιαδήποτε άλλη πιθανή ζωδιακή σχέση που σχετίζεται ο πλανήτης μας σ’αυτόν τον ιδιαίτερο παγκόσμιο κύκλο και στο ιδιαίτερο εξελικτικό στάδιο που βρίσκεται τώρα το ανθρώπινο γένος.  Όλα βρίσκονται σε στάδιο ρευστό και αλλαγών. Καθώς ο άνθρωπος αναπτύσσει τη συνείδησή του, μπορεί να έλθουν άλλοι αστερισμοί σε έκδηλη δραστηριότητα σε σχέση με το ζώδιο που ελέγχει και άλλοι μπορεί να γίνουν πιο απόμακροι στην επαφή τους και στο αποτέλεσμά τους.

Σήμερα όμως , ο Ταύρος, η Αφροδίτη και η Γη έχουν μια πολύ στενή καρμική σχέση, και ένα πολύ συγκεκριμένο ντάρμα που πρέπει να το εκτελέσουν μαζί. Το τι μπορεί τελικά να αποδειχθεί  αυτό το κάρμα και η σχέση, βρίσκεται πέρα από την συνηθισμένη ανθρώπινη κατανόηση αλλά κάποια ιδέα βρίσκεται στις λέξεις –Θέληση, Επιθυμία, Φως και Σχέδιο.
 Ο πλανήτης Αφροδίτη είναι για τον πλανήτη της Γης  ό,τι ο ανώτερος εαυτός για την προσωπικότητα. Θυμηθείτε πως ο πλανήτης Αφροδίτη είναι ένας από τους επτά ιερούς πλανήτες [Ήφαιστος, Ερμής, Αφροδίτη, Δίας, Κρόνος, Ποσειδώνας ,Ουρανός]  ενώ η Γη ανήκει στους πέντε μη ιερούς [Άρης, Γη, Πλούτων, Σελήνη, Ήλιος] Αυτή η δήλωση περιλαμβάνει ένα βαθύ μυστήριο σχετικότητας , αλληλεπίδρασης, και τελικής αποκάλυψης. Αυτή η αποκάλυψη όσον αφορά το alter ego  της Γης με τον κόσμο της ανθρώπινης ζωής θα αποκαλυφθεί όταν διαλυθεί η θυμική αυταπάτη  και « το φως που λάμπει μέσα από το μάτι του Ταύρου θα είναι ανεμπόδιστο » και θα μεταφέρει φως μέσα στο σκοτάδι.
Η Αφροδίτη ως εξωτερικός κυβερνήτης ,σημαίνει εκείνο που είναι νοητικό , εκείνο που αφορά τον τελικό εξευγενισμό, εκείνο που ασχολείται με το σεξ, και εκείνο που πρέπει να εκφραστεί στο φυσικό πεδίο. 

Ο Ήφαιστος ως εσωτερικός κυβερνήτης του Ταύρου θεωρείται ο σφυρηλάτης των μετάλλων, που εργάζεται με την πυκνότερη , πιο απτή έκφραση του φυσικού κόσμου [από την ανθρώπινη πλευρά.] Είναι αυτός που πηγαίνει στα βάθη να βρει το υλικό πάνω στο οποίο θα ξοδέψει την εσωτερική του τέχνη και να φτιάξει εκείνο που είναι όμορφο και χρήσιμο. Επομένως είναι αυτός που συμβολίζει την ψυχή, τον ατομικό, εσωτερικό πνευματικό άνθρωπο. Θυμηθείτε πως ο Ηρακλής πάνω στον τροχό πρέπει να φτιάξει τα δικά του όπλα πριν πετύχει στη  μάχη. Στην πραγματικότητα είναι μια αναφορά στην τέχνη του Ηφαίστου που κυβερνά τον εσωτερικό άνθρωπο και οδηγεί τα δημιουργήματά του .
Ο Ήφαιστος κυβερνά επίσης τα έθνη, σε κάποιο στάδιο εμβρυακής ψυχικής έκφρασης, όπως συμβαίνει τώρα, και κυβερνά τις δραστηριότητές τους, κατασκευάζοντας τα εργαλεία πολέμου, όταν ο πόλεμος και η διαμάχη είναι τα μόνα μέσα με τα οποία θα έλθει η απελευθέρωση, αν και θα έλθει η θλίψη σ’εκείνους που έχουν πόλεμο. Τότε αναλαμβάνει ο ‘Ηφαιστος και – από το Μεσαίωνα- έχει φέρει το ορυκτό βασίλειο κάτω από τον ανθρώπινο έλεγχο.

Στον τωρινό πόλεμο, ο Ήφαιστος σχετίζεται με την Αφροδίτη στη σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο, και στη σχέση του με το ορυκτό βασίλειο. Η Αφροδίτη, η νοητική ενέργεια της ανθρωπότητας, εδραιώνει μια σχέση ανάμεσα σε έθνος με έθνος, ενώ ο Ήφαιστος εδραιώνει μια σχέση ανάμεσα στο ανθρώπινο και το ορυκτό. Ο Ήφαιστος κυβερνάται από την 1η ακτίνα και αυτή συνδέεται στενά με το ορυκτό βασίλειο. Από κει και η μεγάλη χρήση ορυκτών –σίδηρος, χαλκός – στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι κυριολεκτικά ένας πόλεμος στον οποίον το ορυκτό βασίλειο χρησιμοποιείται ενάντια στο ανθρώπινο.
Η καταστροφική χρήση εκείνου που υπάρχει πάνω στον πλανήτη οδήγησε σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση αλλά τώρα η ανθρωπότητα είναι έτοιμη για μια εξύψωση ή κίνηση που αυτή τη φορά αναλαμβάνει συνειδητά και την παίρνουν όλοι μαζί.
Ως Ιεραρχικός κυβερνήτης ο Ήφαιστος καθορίζει τον πλανήτη και αποφασίζει για το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι ο μακρόκοσμος του μικρόκοσμου . ( το 4ο -ανθρώπινο βασίλειο – φτιάχνει ή καθορίζει όλα τα υπανθρώπινα βασίλεια.)
Οι δυο ακτίνες που επηρεάζουν άμεσα το ζώδιο , όπως είδαμε είναι, η 5η ( μέσω  της Αφροδίτης ), και η 1η (μέσω του Ηφαίστου)  Αυτές οι δυο όμως σε συνδυασμό με  3η (της Γης  )  καταδείχνουν έναν πολύ δύσκολο συνδυασμό ακτίνων , γιατί όλες τους είναι πάνω στη γραμμή της Ενέργειας της 1ης.
Συνεπώς : Ακτίνα   1η             –της Θέλησης ή Ισχύος
                  Ακτίνα    5η            - της Συγκεκριμένης Γνώσης
                  Ακτίνα   3η             -της Ενεργούς Νοημοσύνης
Αυτό αυξάνει τρομακτικά το ήδη δύσκολο έργο του ατόμου που είναι Ταύρος , διότι η 2η ακτίνα Αγάπης-Σοφίας εμφανίζεται έμμεσα, συνεπώς η αγάπη και η σοφία συχνά λείπουν αξιοπρόσεκτα από ένα άτομο αυτού του ζωδίου. Ένας τέτοιος άνθρωπος θα έχει υπερβολική αγάπη για τον εαυτό του, προσωπική υπόληψη, αυτοσεβασμό, και αρκετή εγωκεντρική επικέντρωση ή εστιασμό στην προσωπικότητα. Θα είναι νοήμων αλλά όχι σοφός. Με έφεση αλλά συγχρόνως πεισματάρης και άκαμπτος, έτσι ώστε η έφεσή του να μην τον οδηγεί πολύ μακριά πολύ γρήγορα . Θα κινείται σπασμωδικά και με βίαια ξεσπάσματα. Η σταθερή μετρημένη πρόοδος πάνω στην Ατραπό είναι πολύ δύσκολη γι’αυτόν. Το βρίσκει δύσκολο να εφαρμόσει τη γνώση που κέρδισε. Συνήθως η γνώση παραμένει ένα νοητικό απόκτημα και όχι μια πρακτική εμπειρία.

Χρειάζεται να κατανοήσει την πνευματική πλευρά της Αφροδίτης .Η έφεση να δώσει τη θέση της στη νοήμονα δραστηριότητα . Να μετουσιώνει τη γνώση σε σοφία και να ξεπεράσει την καταστροφική πλευρά του Ηφαίστου και της 1ης ακτίνας και να εργαστεί σαν « διαμορφωτής ψυχών , αρχίζοντας από τη δική του , να κατανοήσει την δυαδικότητα, και αντί να προκαλεί συχνά καταπίεση να προσπαθεί για την ενότητα. »
Αυτός είναι ο σκοπός του μαθητή που είναι Ταύρος.
Ο Ταύρος σφυρηλατεί τα όργανα της δημιουργικής διαβίωσης ή της καταστροφής. Σφυρηλατεί τις αλυσίδες που δένουν ή δημιουργεί το κλειδί που ξεκλειδώνει το μυστήριο της Ζωής.

Ο Ήφαιστος ελέγχει τις διαδικασίες του χρόνου που μοιάζουν με αμόνι, και δίνει το χτύπημα που διαμορφώνει το μέταλλο σ’αυτό που είναι επιθυμητό. 

Είναι αυτός που σφυρηλατεί το δρόμο του ερχόμενου Αβατάρ ο Οποίος – την κατάλληλη στιγμή – θα έλθει ενσωματώνοντας μέσα Του τη Θέληση του Θεού που είναι η θεία θέληση για το καλό, για την ειρήνη μέσα από την κατανόηση και για τις ορθές ανθρώπινες σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους και έθνη.

Τέτοια είναι η δοκιμασία του Ήφαιστου που κυβερνά τον Ταύρο, της ψυχής που κυβερνά την επιθυμία. Έτσι από κάθε πλευρά ,η φώτιση παραμένει το θέμα αυτού του ζωδίου.
Γιατί ο Ηρακλής ο ίδιος δεν ήταν μόνο μαθητής ,αλλά, στην κατώτερή του φύση ήταν ταύρος και στην ανώτερή του φύση , οι Κύκλωπες.

Αλλάζοντας τον κυβερνήτη

Για τον Ταύρο η αλλαγή από την Αφροδίτη στον Ήφαιστο είναι λίγο πιο δύσκολη να την αντιληφθούμε, γιατί ο Ήφαιστος δεν είναι ένας γνωστός σε μας υπάρχων πλανήτης. Ίσως μπορούμε να τον αντιληφθούμε όμως, αν θυμηθούμε ότι είναι ένας πλανήτης της 1ης ακτίνας.

 Βλέπουμε ότι ζητούμενο για τον Ταύρο είναι να ξεπεράσει την ανάγκη «να αρέσει», δηλαδή να είναι γοητευτικός. Ζητούμενο για τον Ταύρο και τη μετάβαση από τον εξωτερικό στον εσωτερικό κυβερνήτη είναι να αποδεχτεί ότι ο ίδιος είναι η πρωταρχική πηγή του στοιχείου της Γης.

Ο ίδιος είναι ο «κατασκευαστής», η γονιμοποιός δύναμη, ο σφυρηλάτης.
Ίσως η μορφή των «Νάνων» στη γερμανική Μυθολογία είναι ένα χρήσιμο αντίστοιχο του Ήφαιστου.

Ο Ταύρος – μαθητής – καλείται στην ουσία να καταστεί «μάγος» μαθαίνοντας πώς να χειρίζεται το στοιχείο της Γης, και έχοντας επίγνωση ότι από αυτόν ξεκινούν οι μορφές και συνεπώς δεν έχει καμία ανάγκη να αρέσει, αλλά να εμπιστεύεται το δικό του ένστικτο κατασκευής.

Η 1η ακτίνα δείχνει ακριβώς αυτή τη «μοναξιά» που είναι απαραίτητη για να φύγει ο Ταύρος από το «φλύαρο» κόσμο της γοητείας και να εισέλθει στον απομονωμένο κόσμο του εργαστηρίου της ύλης.

Το εργαστήριο του καλλιτέχνη Ταύρου που γεννά πράγματα με πηλό, του ποιητή Ταύρου που γεννά στίχους, του ζωγράφου Ταύρου που γεννά εικόνες.

Η ενέργεια του Ταύρου δημιουργεί διαμάχη ανάμεσα στην ύλη και στο πνεύμα, ανάμεσα στην αυξανόμενη ανιδιοτέλεια και στην ιδιοτέλεια,

ανάμεσα στην έλξη της ύλης και την έλξη του πνεύματος, αλλά τελικά
 η κατανόηση της δυαδικότητας και του Νόμου της Έλξης αποκαλύπτει την αιτία της διαμάχης και οδηγεί μέσα από αρμονία σε ανώτερα επίπεδα.
΄Ετσι, το πνεύμα, χρόνο με το χρόνο κερδίζει, πρώτα μέσω διαμάχης, μετά μέσω αρμονίας και δημιουργικότητας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου